Keuzevak JPR

Jazzlab

In jazzlab maak je kennis met de muzikale context en de muzikaal-theoretische basis van pop, rock en jazz.

Podiumlab 

In Podiumlab werk je een schooljaar lang aan je eigen muzikaal project. Wat dat project precies inhoudt, kies je samen met je groep. Wat wél vastligt is dat je alle nodige ingrediënten zelf zal maken.

En als sublieme apotheose: je toonmoment, aan het einde van de meet. We maken daarbij zoveel mogelijk verbinding met de stad en haar bewoners.

Hebben we een luisterverhaal? Optreden in de Bib!
Onze eigen filmmuziek? We trekken naar de cinema!
Onze eigen opera? Decor! Licht! Actie!
Jij bent aan zet.

Klanklab

Klanklab gaat dieper in op verschillende vormen van geluidskunst. Je onderzoekt er de invloed van geluid op mensen en hun omgeving. We kapen winkelstraten en dorpspleinen, en laten er onze eigen geluidscollages los. We maken ‘geluidspralines’ en schenken ze aan het woonzorgcentrum. 

Hoe reageert de stad en haar bewoners? Wat gebeurt er wanneer we de dansers van onze school laten improviseren doorheen onze luidsprekers en tussen publiek? Op avontuur!

Creatielab 

Sta je te popelen om je eigen muziek te maken, maar wil je zelf niet op een podium staan? Kan je haast niet wachten om dat ene muziekstuk te verzinnen, maar geef je daarna de partituur liever door aan iemand anders?

Bij Creatielab leer je in groep verschillende manieren om tot een muziekstuk te komen. Enige voorwaarde: we gaan het niet zelf spelen, maar delen het uit aan anderen. Je groep wordt een ware draaischijf aan muziekjes! Hier eentje voor het koor, daar een ander voor piano vierhandig, straks nog een voor een verzameling slagwerk, harp en trombone.

Met Muzieklabo Maken zitten we op het einde van de rit gewoon zélf lekker in de zaal, te luisteren naar al dat moois…

Wist je trouwens dat Muzieklabo een eigen Soundcloud en YouTube-kanaal heeft? Klik op de link om te ontdekken!

Nerdlab

Tijdens Nerdlab duiken we samen in de wereld van computers en muziek.
Samen zoeken we een antwoord op volgende vragen:
Wat is audio eigenlijk?
Wat is MIDI? Hoe zetten we MIDI om in audio? (en omgekeerd)
Wat is een digital audio workstation (DAW)?
Wat mag je verwachten?
Je leert beats programmeren en songs opnemen. 
Je leert werken met samplers en synthesizers.
We gaan sounds maken en geluidseffecten creëren.
Je gaat aan de slag met muzieksoftware (Ableton Live).

Muzieklabo Volwassenen

In elke les Muzieklabo volwassenen laat je je onderdompelen in een muzikaal thema. Dat thema beleef je op allerlei manieren. Zo kan je een muziekstuk beluisteren en uitzoeken hoe de componist dit geschreven heeft. Je gaat ook actief aan de slag door af en toe een educatief spel te spelen. Of we pluizen een partituur uit zodat je ze zelf eens kan uitvoeren. Dit zijn enkele voorbeelden van hoe we op zowel theoretische als praktische wijze een onderwerp behandelen. Zoveel mogelijk over het muzikale thema te weten komen is ons doel!

Groepsmusiceren orkestproject

Hier speel je met verschillende instrumenten samen en wordt er naar een toonmoment toe gewerkt, één in december en één in juni. De lessen starten in oktober, de leerkracht past de partituur aan naargelang de groepssamenstelling. Mogelijk in Geel en Westerlo.