Naar inhoud

Volg ons op:

Ghetto Classics: Jef Neve en Geel geven muziek aan kinderen in Nairobi

Drie jaar geleden trok Jef Neve, op uitnodiging van de Belgische ambassade in Kenia, naar Nairobi voor een concertreeks. Daar werd de eerste fundering van het Safaricom International Jazz festival gelegd. Ondertussen is dit evenement uitgegroeid tot een van de grootste Jazz-festivals ter wereld, met 15 000 toeschouwers en een indrukwekkende line-up aan artiesten. Op de editie van 2016 nam Jef Neve deel aan het festival als inspirator en mede-grondlegger.

De totale opbrengst van dit festival gaat naar een goed doel: Ghetto Classics. Dit is een muziekschool van meer dan 700 leerlingen in het midden van een van de grootste sloppenwijken van Nairobi. Elke artiest van het festival wordt uitgenodigd om deze veilige en creatieve plek te bezoeken en er een muzikaal moment mee te maken, een masterclass te geven en vooral om de kinderen te inspireren. Een prachtig initiatief dat niemand onbewogen laat, ook Jef Neve niet.

Nu Jef Neve ereburger is van zijn geboortestad Geel, wil hij de stad bedanken. Hij wil iets doen op langere termijn, niet eenmalig. Zo kwamen gesprekken op de gang tussen het stadsbestuur en Jef Neve. Samen gingen ze op zoek naar een antwoord op Jefs vragen: ‘hoe kan ik mijn ereburgerschap gebruiken om het project in Nairobi in de verf te zetten? Wat kan ik samen me de stad op poten zetten om een duurzame en ondersteunende relatie op de bouwen met de muziekschool zo’n 10000 km zuidelijker? Hoe kan ik het geluk dat ik haal uit muziek spelen, doorgeven aan al die kinderen, samen met de stad? Hoe kan ik dit project, dat zo nauw aan mijn hart ligt, in samenwerking met Geel en de mooie titel die ik van de stad en haar inwoners kreeg, vorm geven?’

Als antwoord op deze vragen ontstond het barmhartige idee om muziekinstrumenten, en alles wat met muziek te maken heeft, te verzamelen en aan Ghetto Classics te schenken. Heb je instrumenten (die mogen op leeftijd zijn, maar moeten wel bespeelbaar zijn) liggen die je niet meer gebruikt? Heb je partituren van de muziekschool die toch maar stof liggen te vergaren? Of stap je naar de muziekwinkel om onderhouds- en herstellingsproducten te kopen en die te schenken aan de muziekschool in Nairobi? Wil je geld doneren om dit prachtige project te steunen?

Neem dan contact op met nadine.stuyck@geel.be of breng de spullen naar cultuurcentrum de Werft tijdens de openingsuren: dinsdag t.e.m. vrijdag: van 10u tot 12u30 en van 13u30 tot 16u. Zaterdag: van 10u tot 12u. Maandag is de balie gesloten.

Wil je geld doneren om dit prachtige project te steunen? Dat kan op volgend rekeningnummer: BE52 7340 4367 9109.

Bevoegde dienst: AMWD
Datum van het bericht: vrijdag 24 maart 2017
Alle nieuws